Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
21.11.2012

Студента НГУ, чемпіона Європи зі скелелазіння нагородили почесною грамотою

Студент факультету інформаційних технологій Національного гірничого університету Володимир Зінченко підкорив 10 метрову висоту всього за 4 секунди і став першим в історії чемпіоном Європи зі скелелазіння серед молоді.


Хлопець також отримав ліцензію для участі в 2013 році у Всесвітніх іграх в Колумбії. Чемпіонат проходив у Франції. Завдання стояло не легке - за допомогою рук і ніг «вибігти» на 15-метрову вертикаль, яка імітує скелю. Світовий рекод в підкоренні цієї висоти - 5,88 секунд! Час підкорення імпровізованої скелі Володимиром Зінченком вражає - 4,5 секунди.

20 листопада Володимиру у Дніпропетровському дитячо-юнацькому центрі міжнародного співробітництва було вручено урочисту грамоту за вражаючі результаті з рук проректора з виховної роботи НГУ Юрія Тимофійовича Хоменка. Також ректор НГУ, академік НАН України Геннадій Григорович Півняк отримав подяку від імені адміністрації позашкільного навчального закладу за підтримку туристично-спортивного руху і молодих спортсменів Дніпропетровщини в особі Володимира Зінченка.

Після нагородження чемпіон Європи продемонстрував для всіх бажаючих своє вміння, підкоривши чергову висоту.

Скелелазіння досить новий вид спорту для Дніпропетровщини і полягає у вільному лазінні (найчастіше – сходженні) по природному (скелі) або штучному (скалодром) рельєфу. Це самостійний вид спорту, який вийшов з альпінізму й нерозривно пов'язаний з ним. Різниця між альпінізмом і скелелазінням в тому, що в скелелазінні, як правило, є постійні (статичні) точки опори - гаки, які забетовані у скелю, а в альпізмі навпаки, всі точки страховки, як правило, є тимчасові, а також що альпінізм, на відміну від скелелазіння, дозволяє лазіння з застосування спеціальних інструментів та додаткового спорядження.

В Україні застосовується французька система оцінки складності скалелазних маршрутів, згідно з якою розрізнюють шістнадцять категорій складності: найпростіші — 4, найскладніші — 9В, кожна категорія — 4, 5, 6… — ділиться на три підкатегорії — А, В, С.

Дарина Бутко

ІАЦ НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт